Facebook
Twitter
LinkedIn

Let's talk hashtags

Hashtags zijn een uitstekende manier om je bereik te verhogen, mits je ze op de goede manier gebruikt natuurlijk. Social media platforms hanteren hashtags om foto’s en video’s te filteren. Op die manier wordt de juiste content aan de juiste personen getoond. Het gebruik van hashtags is niet altijd even makkelijk. Het is niet de bedoeling dat je allerlei willekeurige hashtags onder je post plaatst, maar er moet goed over nagedacht worden. In dit artikel leggen we je alles uit omtrent hashtags. Zo kan jij het bereik van jouw bedrijfspagina’s verhogen!

Hashtags worden gebruikt om content te categoriseren. Het hashtag gebruik varieert per social media kanaal. Voordat je aan de slag gaat met het zoeken naar de juiste hashtags, is het belangrijk om te weten wat hashtags zijn en wat ze precies doen. Hieronder leggen we het gebruik op Instagram, Facebook en LinkedIn kort uit, maar eerst gaan we dieper in op wat hashtags nu precies zijn.

Wat zijn hashtags?

Hashtags zijn één of meerdere woorden met een #-teken ervoor. Twitter introduceerde de hashtags om tweets over dezelfde onderwerpen met elkaar te bundelen. Tegenwoordig zijn ze op bijna elk social media kanaal te vinden. Wanneer een gebruiker zoekt op een bepaalde hashtag, wordt er een overzicht getoond van alle berichten met die hashtag. Alle hashtags zijn klikbaar, wat het makkelijker maakt om gevonden te worden wanneer je hashtags hanteert.

Concreet hebben hashtags twee functies. Enerzijds is dit het groeperen van informatie zodat deze makkelijk vindbaar is. Anderzijds geven ze je de mogelijkheid om met mensen in contact te komen die spreken over hetzelfde onderwerp.

Nu we hebben uitgelegd wat hashtags exact zijn, is het interessant om eens te kijken naar het hashtaggebruik per social media platform. Dit is immers voor elk kanaal verschillend.

Hashtags op Instagram

Instagram is hét platform voor hashtags. Het is de manier om gevonden te worden en om de interactie te zien stijgen. Op Instagram wordt het aangeraden om niet meer dan 30 hashtags te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor minstens 10 vaste hashtags, die je aanvult met een aantal content gerelateerde hashtags.

Je kan ervoor kiezen om de hashtags in de beschrijving te zetten, of als reactie onder je post. Wanneer je voor de tweede optie kiest, leest dit net iets makkelijker voor andere gebruikers. Ook interessant om te weten: hashtags die anderen reageren op jouw post tellen niet mee.

Hashtags op Facebook

Hashtags zijn minder populair op Facebook. Dit komt omdat het algoritme van Facebook vooral content van vrienden laat zien. Wil je ze toch gebruiken? Kies dan voor één of twee sterke hashtags, omdat meer hashtags de interactie verminderen op dit platform.

Hashtags op LinkedIn

Op LinkedIn is het interessant om dienst- of product gerelateerde hashtags te gebruiken. Zorg er wel voor dat deze professioneel en functioneel zijn. Daarnaast heb je op LinkedIn de mogelijkheid om hashtags te volgen. Hou dus zeker enkele interessante hashtags in de gaten om te kijken waarover andere mensen posten.

Wat zijn goede hashtags?

Maar wat zijn nu precies goede hashtags? Het vinden van goede hashtags vergt wat tijd en er moet rekening gehouden worden met enkele criteria. Bij het selecteren van hashtags is het allereerst interessant om te weten te komen welke hashtags door jouw doelgroep worden gebruikt. Het heeft namelijk geen zin om hashtags te gebruiken die niet relevant zijn voor je doelgroep en waar zij niet op zoeken. Zoek op hashtags en bekijk wat voor content je te zien krijgt. Ligt dit in lijn met wat jouw doelgroep verwacht? Top! Anders zoek je best nog even verder. Ook bij concurrenten kun je nagaan welke hashtags zij gebruiken. Daarnaast wil je dat je hashtags goed vindbaar zijn. Kies daarom niet voor de meest voordehand liggende opties, maar probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

Hoe hashtags gebruiken?

Hashtags kunnen bestaan uit letters, cijfers of underscores en deze worden allemaal aan elkaar geschreven. Je kan gebruik maken van hoofdletters zodat een hashtag makkelijker leest, maar hashtags maken geen onderscheid tussen hoofdletters of kleine letters. Wil je de leesbaarheid van de hashtag #marketingbureau verhogen, dan kan je dus kiezen voor #MarketingBureau. Dit leest misschien net iets makkelijker, maar het heeft verder geen meerwaarde. Je gebruikt hashtags in beschrijvingen onder posts, in opmerkingen, op je verhalen etc.

Soorten hashtags

  • Producthashtags: dit zijn hashtags om je product of dienst te omschrijven. Denk aan #marketing, #kleding, #schoenen…
  • Branche-hashtags: branche-hashtags zijn iets specifieker. Hier kies je voor hashtags zoals #marketingbureau, #kledingwinkel #schoenenwebshop,…
  • Post gerelateerde hashtags: deze hashtags passen perfect bij de content die je op dat moment plaatst.
  • Seizoensgebonden of evenement hashtags: deze hashtags duiden op de seizoenen, bijvoorbeeld: #hellospring, #zomergevoel,…
  • Top topicals hashtags: top topicals zijn evenementen waarop je kan inhaken. Voorbeelden zijn #moederdag, #valentijn, #wereldvrouwendag,…
  • Locatie hashtags: de locatie van je bedrijf toevoegen als hashtag is altijd een goed idee. Denk aan #planvanoudsbergen, #marketingoudsbergen,…
  • Afkortingen: deze spreken voor zich. Bekende voorbeelden zijn: #tbt of #ootd, die staan voor Throwback Thursday en Outfit Of The Day
  • Merkhashtags: zorg dat je een eigen hashtag hebt van je merk die je bij elke post gebruikt. De onze is #publilemon.

Extra hashtagtips

Gebruik je eigen hashtags en vul deze aan met branche-hashtags en content gerelateerde hashtags. Zorg ervoor dat je niet meer dan 30 hashtags gebruikt.

Daarnaast willen we meegeven dat je je hashtags niet te ingewikkeld moet maken. Vermijd moeilijke woorden en lange zinnen. Wil je toch langere hashtags plaatsen? Dan is het slim om toch voor hoofdletters te kiezen. Dit leest net iets makkelijker.

Tot slot is het interessant om in te haken op top topicals. Passen de trending hashtags bij jouw onderneming? Post dan content en haak in op deze trends. Wil je graag op de hoogte blijven van de top topicals? Download dan hier onze gratis content planner!

De Content Squeezers

Heb je nog vragen voor ons? Of wil je meer informatie verkrijgen? Aarzel niet om contact op te nemen met ons! Of wil je graag dat wij jouw sociale media kanalen screenen of uit handen nemen? Let us know!